Tips på bra julgodis. - ~♥~ Annette Björkman ~♥~

~♥~ Annette Björkman ~♥~

Såra mig hellre med sanningen, än gör mig glad av en lögn!

Tips på bra julgodis.

Publicerad 2010-12-14 18:35:24 i Allmänt,

I morgon skall jag göra:

Världens godaste smörkola

Kock: Leila Lindholm TV-program: Leilas jul 
Den här underbara smörkolan går att smaksätta på massor av olika sätt. Då tillsätter man bara kryddorna på slutet av koktiden. Se smaker/variationer nedan.

Färdigt på: 60 min

Cirka 50 stycken
100 100 g smör
2 2 dl vispgrädde
3 3 dl strösocker
1 1 dl ljus sirap
1 1 tsk vaniljsocker

Apelsinkola:
2 2 st apelsiner, rivet skal
1 1 st citron, rivet skal
Pistagekola:
1 1 dl hackade, rostade pistagenötter
Pepparkakskola:
2 2 tsk pepparkakskryddor
Chokladkola:
2 2 msk kakao
Limekola:
2 2 st lime, rivet skal
Kardemummakola:
2 2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel
Ingefärskola:
1 1 tsk malen ingefära

Tips: Ett kulprov gör man lätt genom att droppa en bit smet i ett glas kallt vatten. Om kolan stelnar och går att forma till en liten kula med fingertopparna så har den kokat färdigt.

Gör så här

1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.

2.
Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.

3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.

4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.

Någon som har några TIPS på gott julgodis?


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Denna kommer även att göras innan jul:

Leilas rocky road

Kock: Leila Lindholm TV-program: Leilas jul 
Detta är världens godaste godis. Jag verkligen älskar detta recept och jag lovar att det kommer att bli en ny godisfavorit för er också!

Färdigt på: 40 min

12 kakor
600 600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 2 påsar dumlekola
2 2 nävar mini marshmallows
3 3 dl salta jordnötter
1 1 dl skalade pistagenötter 

Gör så här

1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).

2. Blanda samtliga ingredienser.

3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.

4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.

Foto:TV4 
Foto:TV4

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

En skön brud i sin absolut bästa ålder som tycker om att kramas. ♥ Lyckligt gift och stolt mamma till två söta söner som tyvärr snart flyttar hemifrån ;( Älskar du mig så lovar jag att älska dig ännu mer!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela