Glögg - ~♥~ Annette Björkman ~♥~

~♥~ Annette Björkman ~♥~

Såra mig hellre med sanningen, än gör mig glad av en lögn!

Glögg

Publicerad 2010-10-27 20:16:39 i Allmänt,

Efter ett skönt bad och en tom glögg flaska (Fanns bara 2cm på botten när jag starta) så började funderingarna på årets glögg sorter.

Till min stora förvåning var säljstart 2010-10-01. Så i morgon blir en tur till gröna skylten för att spana lite.

Har ni någon glögg att rekommendera så lägg en kommentar så jag vet vad jag skall ha på min glögg provning i december.

Årets glögg sort från Blossa är:


Bilden ägs av Blossa

Lite kul om glögg hämtat från systembolaget.se



Glögg - rykande aktuell


Glöggen är inte vad den har varit. Numera finns den med smak av allt från hjortron till choklad. I år slåss över 20 sorter om kundernas gunst!

Tiden då det bara fanns ett par glöggsorter att välja på är sedan länge svunnen. I år kommer över 20 olika märken att landa på Systembolagets hyllor, och smakerna varierar brett.

Men låt oss börja från början. Det vin som förr smaksattes med olika kryddor för att dölja ålderskrämpor, och sedan glödgades för att hålla kylan borta, har blivit en av våra starkaste dryckestraditioner. Och nu växer den alltså även på bredden.

Förr drack man glögg i både slott och koja, eftersom kung Bore inte gjorde undantag för någon före centralvärmens tid. I dag är det varmt och skönt i hemmen, men det verkar alltså inte traditionen bry sig om – glöggen är lika aktuell som någonsin.

Varm glögg med två syften - värma och krydda
På den gamla goda tiden hade uppvärmningen av glöggen två syften. Förutom att tina upp frusna lemmar var den nödvändig för att dra smaken ur kryddorna. Numera är all glögg färdigkryddad när den tappas på flaska, men innan den bekvämligheten blev vardag var man tvungen att tillsätta kryddorna själv, och den som slarvade med uppvärmningen fick nöja sig med en tämligen smaklös brygd.

De ingående kryddorna var ursprungligen många men blev efter hand allt färre, och numera räknar vi normalt tre eller fyra. Vanligast är kryddnejlika, ingefära och kardemumma, men pomerans och muskot är inte heller ovanliga smaksättare. De flesta tycks tro att också kanel är en omistlig ingrediens i klassisk glögg. Så är det inte. Visst ingår den i många sorter, men ofta är det nog de allestädes närvarande pepparkakorna som förvillar smaklökarna.

Allt från alkoholfri till whiskyglögg
Systembolaget erbjuder inte pepparkakor, men väl en hel del glögg. Försäljningen har – med undantag av år 2005 och 2006 – ökat sedan år 2000, och i fjol såldes drygt 3,2 miljoner liter. Det är rekord sett till den senaste tioårsperioden. Men det är ändå de alkoholfria sorterna som ökat mest – på bara några år har försäljningen mångdubblats.

Parallellt med större volymer har alltså glöggsortimentet också vuxit sig allt bredare. Och producenternas experimentlusta går inte att ta miste på – numera finns glögg med smak av hjortron, vanilj, choklad, rom, cognac, whisky etcetera. Och naturligtvis finns även alkoholfri och ekologisk glögg. Ja, det finns till och med en sort utan tillsatt socker, även om den inte är sockerfri (48 g/l). En välkommen mångfald för dig som vill prova något nytt men ändå hålla liv i traditionerna.

Text: Staffan Brännstam

Artikeln tidigare publicerad i kundtidningen Bolaget nr 4, 2009.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

En skön brud i sin absolut bästa ålder som tycker om att kramas. ♥ Lyckligt gift och stolt mamma till två söta söner som tyvärr snart flyttar hemifrån ;( Älskar du mig så lovar jag att älska dig ännu mer!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela